Battal Uyar yayınladığı mesajında:
"Ulusal egemenlik haklarımızı elde ettiğimiz,Türkiye büyük millet meclisimizin açılışının 100.yılı hepimize kutlu olsun.Ulusal egemenlik ulusun namusudur,onurudur,şerefidir.Özgürlüğündeeşitliğin deadaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.
Dünyanın kuruluşundan itibaren,insanlığın hanedanlarla mücadeleleri hep varolmustur.1215 yılında İngiltere’de,kralile halk arasında imzalanan Magna-Carta İngilizlerin kralına karşı kazandığı ilk büyük zaferdir.
Fransızların Lui hanedanlarını devirmesi büyük Fransız ihtilaliyle gercekleşmistir.1917 Rus devrimi,Çarlık Rusya’sınınyıkılmasını sağlamıştır.Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Bu önemli olaylarda ortak nokta,halkın yönetimde söz sahibi olma,egemen olma,mücadelesidir.
Osmanlı devletindeki Islahat ve Tanzimat fermanları, I.ve II.Meşrutiyet hareketleri,aydınlar önderliğinde,halkın egemenlik yetkisini ele geçirme mücadeleleridir.
Türk ulusunun egemenlik haklarını elde etmesi,yaklaşık ikiyüz yıllık bir mücadelenin sonunda,M.Kemal’in önderliğinde,23 Nisan 1920 tarihinde,TBMM’nin açılması ile noktalanmış ,böylece egemenlik kayıtsızşartsız milletin eline geçmiştir.Bu noktaya kolay gelinmemiştir.
30 Ekim 1918 tarihinde,1.dünya savası sonunda, son Osmanlı hükümeti ile itilaf devletleri arasında imzalanan Mondros ateşkes antlaşmasından sonra,Osmanlı toprakları işgal edilmiş,ordusu terhis edilmiş, Donanması hapsedilmiş ulaşım ve haberleşme ağına el konmuştur.Osmanlıbaşkenti İstanbul, işgal edilmiş, daha kötüsü Misak-I Milliyi Kabul eden,Meclis-imebusan basılmış üyelerinin bir kısmı hapsedilmiş, bir kısmı sürgün edilmiş,kaçabilenlerde Anadolu’ya geçerek,temsil heyetine katılmışlardır. İşgal altındaki bir ülkenin,sorunlarının tartışılıp, ulusu adına karar vereceği bir organı olmalıydı.
Erzurum kongresinde oluşturulan, temsil heyeti,27 Aralık 1919 tarihinde,Mustafa Kemal’in başkanlığında, Ankara’ya gelerek,Ankara’yı milli mücadelenin ve kurtuluş savaşının merkezi yapmıştır.Mustafa Kemalin genelgesi ve çağrısı üzerine il meclislerince seçilen ve son meclisi mebusandan kaçıp gelen milletvekilleri deAnkara’ya çağrılarak, ilk meclisi oluşturdular.
Meclis, Mustafa Kemal liderliğinde,23 Nisan 1920 tarihinde şimdiki birinci meclis dediğimiz mütevazi bir binada açıldı.1.Meclisin üyeleri,yöresel kıyafetleri,eğitimleri farklıdüşünce ve yöntemleri ile Anadolu’nun bütün özelliklerini üzerinde taşıyorlar, uyum içerisinde çalışıyorlardı.Çünkü,Amaçları ve gönülleri birdi.
Türk halkı,yönetim felsefesi, Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir diyen M.Kemal Önderliğinde, Türkiye büyük millet meclisinin açılışıylaEgemenliklerini elde ederek kul olmaktan çıkıp, birer birey olma hakkini kazandılar.
İlk meclis daha ilk gün çalışmalara başlamıştır.Milletvekilleri,vatanın kurtuluşu için,nelerin yapılması gerektiğini iyi biliyorlardı.TBMMyeni bir devlet düzeni kuracaktı.Bu nedenle kendi içinden bir hükümetçıkardı.Bu hükümete TBMM.Hükümeti dendi.M.Kemal bu hükümeti, şusözlerle ifade etmiştir;Böyle bir hükümet,milli egemenlik temeline dayanan halk hükümetidir.
Bu meclis ve hükümet,bir yandan yeni devlet düzenini kurmak,bir yandan da düşmanakarşı koymakiçin yoğun bir çalışma içine girdi.1.İnönüZaferi’nin kazanıldığı günlerde,anayasa çalışmaları da yaparak,1921 Anayasasını ilan etti.
1921 Anayasasında,bir devleti yaşatan, ona varlık veren,en üstün güç olan egemenliğin, halka ait olduğu belirtilmiş ve vurgulanmıştır.
1-2. Meclis döneminde, çok büyük işler başarılmıştır.Kurtuluş savaşı kazanılmış,sosyal ve toplumsal alanlarda birçok devrimler gerçekleştirmiştir.1Kasım 1922 tarihinde saltanat kaldırılarak, işlevini yitirmiş olanaltı yüz yıllıkçağdışı Osmanlı hanedan yönetimine son verildi.Egemenlik doğrudan halkın kendisine geçmiştir.29 Ekim 1923 tarihinde, Cumhuriyeti ilan edilmiş,3 Mart 1924 tarihinde de halifeliği kaldırarak,çağdaş ve laik devlet düzenine geçilmesini sağlamıştır.
M. Kemal, meclisinaçılış tarihi olan,23 Nisan Gününü ulusal egemenlik bayramı olarak ilan etmiş,bu bayramı dünyada ilk defa bugünün küçüğüyarının büyüğüolan çocuklara armağan etmiştir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız her yıl 23 Nisantarihlerinde, ülkemizde, dünyanınçeşitli ülkelerinden gelen çocuklarla birlikte coşku ile kutlanmaktadır.TBMM’nin açılışının yüzüncüyılı ve çocuklarımızın Ulusal egemenlik bayramı kutlu olsun."
İfadelerine yer verdi.